Verdensmester lærer bort hemmelighetene

DSC_5619

I 2013 deltok Ola Kåre Risa i The Friendly Memory Championship i England. Der satte han ny verdensrekord ved å huske 1030 binære tall på 5 minutter. På fremtidskonferansen lærer han bort hukommelsesteknikk til elevene på Nordahl Grieg.

Tirsdag 19. februar kom Ola Kåre Risa til Nordahl Grieg VGS og holdt et foredrag for elever ved skolen. Han deltok nylig i VM i hukommelse der han kom på fjerde plass.

brukHan ba tre elever opp til tavlen der de skrev opp seks rekker med binære tall. Når hele tavlen var dekket leste han gjennom dem én gang før han snudde ryggen til tavlen og imponerte hele rommet ved å si alle tallene høyt, helt feilfritt.

Han forklarer at mennesker har god visuell hukommelse, men at mange synes det er vanskeligere å huske abstrakte ting. Det vil si at det er enklere å huske steder, hus og ansikter enn årstall og stedsnavn.

Han lærer elevene en teknikk der man bruker bilder for å huske ord og tall. Videre plasserer man bildene i en logiskreiserute og lager en slags historie for å huske rekkefølgen. For eksempel forbinder han et tresifret tall som 872 med en snømann som dreper en svane med øks.
Ola Kåre mener at hvem som helst kan lære seg husketeknikker. Det kommer kanskje lettere for enkelte, men alle kan øve seg opp.

henriette1

Det var etter å ha lest «Memo» av Oddbjørn By, i 2007 at Ola Kåre begynte å interessere seg for husketeknikker. -Jeg ble hektet på boken, og i 2008 begynte jeg å konkurrere, forteller han. -Jeg liker å øve på ting og se utvikling. Det er tilfredsstillende å gjøre fremgang.

Ola Kåre forteller at det også er hjelpsomt i hverdagen å ha såpass godt minne, for eksempel når han må lære navn, huske handlelisten eller skal holde taler og presentasjoner. Han er mattelærer ved Stend videregående skole, og har lært elevene sine teknikker for å huske blant annet formler.

Tekst: Ylva Michelsen (2MKC), Foto: Betsy Hellebust (2MKC) og Henriette Bottolfsen (2MKB)

 

Les også: Lær deg å lære

Les også: Hvordan bli et A-menneske

Les også: Dårlige kopier bringer ikke verden fremover

Kommentarer