Begynte med kryptiske lapper i ryggsekker

forside

Henning Bergsvåg viste diktene sine for første gang ved å legge dem i jenter sine ransler. Nå har han publisert flere bøker.

Henning Bergsvåg er forfatter av en rekke dikt med alvorlig tema. Til tross for dette hadde han ikke en alvorlig samtale før han var 17 år. I workshopen «Hennings Skrivebonanza» forteller Henning om hans vei til å bli forfatter. Som person er han humoristisk og vittig.

– Mange forfattere har den dobbeltheten, poeter snakker sjeldent om noe alvorlig når du møter dem. Fortalte Henning. Han har funnet ut at forfattere ofte utforsker deler av seg i verkene sine som ikke ellers kommer frem.

I begynnelsen skrev forfatteren Henning for seg selv. En dag da han bestemte seg for at ville at noen skulle lese det han skrev. Han begynte med å skrive lapper som han la i ranselen til jentene i klassen. – Jeg skrev ikke at de hadde fint hår, men kryptiske beskjeder. sier Henning, og legger til at han stoppet fordi jentene begynte å bli skremt.

På skolen pleide han å være frustrert da de drev med diktanalyse. Han trodde en periode at for å være forfatter måtte man være mer intelligent enn alle andre. Etter hvert fant han ut at alle kommer til å ta noe forskjellig fra teksten din.

Ikke stopp

– Det som først dukker opp i hode er kanskje ikke det mest spennende, påpeker Henning. – Hvis man skal ha noe bra må man skrive mye dårlig. Det handler om å øve og ikke tvile på seg selv. Man må stole på at du har noe i hode som er lurere enn deg selv forteller Henning.

Henning forteller at han pleier å ta setninger og sitater fra tv og bøker og gjør det om. Videre forklarer han at hjernen vår er dårlig til å komme på noe nytt, men er flink til å sette ting sammen. Ord kan komme fra hvor som helst, men vi må tillate den skapende delen av oss å komme frem først. Henning sitt tips mot skrivesperre er å holde den analytiske delen av oss borte fra den skapende. Han påpeker videre at den analytiske delen av oss kan ta ut det beste fra det vi skriver. Den analytiske delen av oss kan derimot hindre oss i å skape noe som helst hvis den ikke blir holdt på avstand.

Oppsummerende har Henning to tips; – Stjel fra alt rundt deg, og les mye. I vår tid er det nesten umulig å finne på noe nytt, men vi kan ta fra gamle ting og gjøre dem nye. Som forfatter er det viktig å lese. Kommer ikke noe inn, kommer ikke noe ut, avslutter Henning.

Tekst: Monica Olsen (2MKC), Foto: Henriette Bottolfsen (2MKB) 

 

Les også: Super stemning i Duper Studio

Les også: Tester omstridte armbånd

Les også: Sitter ikke med henda i fanget

Kommentarer