Åpningen var på tjukk is

Åpning
Boblejakker, mariusgensre og tjukke votter inntok Skoletorget til en felles velkomst for elevene ved Nordahl Grieg VGS i dag. Foredragsholderne Marit Warncke og Rasmus Hansson pratet om teknologi og bærekraftig utvikling i kjølvannet av den fantastiske iskonserten med Terje Isungset.

Velkommen til fremtidskonferansen, hvisker Terje Isunget gjennom en stor megafon laget av ekte is fra en elv i Geilo. Vokalisten Maria nynner myke toner i bakgrunnen.

Å være ismusiker kan være utfordrende, av åpenbare grunner.

Se bilder fra åpningskonserten her.

– Kunstig is lager ikke lyd, forteller Terje og forklarer hvordan hjelperen Bernhard har fraktet den naturlige isen fra Geilo til Eidsvoll hvor han holdt søndagskonsert, og deretter hit til Fana mandag.

– Jeg legger igjen en plate på biblioteket hvis dere føler for å kjøle dere ned med litt ismusikk, avslutter Terje med rungende latter i salen før han takker for seg.

Rasmus Hansson
Stortingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne Rasmus Hansson

Er verden vår på tynn is?
– Iskonserten vi nettopp så symboliserer vår tids store utfordring, åpner Marit Warncke, leder i Bergen næringsråd i sitt foredrag.

– Isen smelter, fortsetter hun, og minner oss på mediene som dekker en verden av sultkatastrofer, vannmangel og naturkatastrofer. Rasmus Hansson fra MDG viser også til iskonsterten, og forteller hvorfor is er det mest fundamentale for at vi mennesker lever den dag i dag.

Temaet om Malala som blogget om jenters utdanning i Pakistan, og endte opp med å tale for FNs forsamling blir også nevnt i Marits foredrag.
– Det er tydelig at makten forskyver seg fra ledere til makt for folk flest, sier Marit om individenes voksende makt i samfunnet. Verden er blitt mer gjennomsiktig.

Fremtiden ser lys ut
– I Bergen har vi et sterkt næringsliv, et næringsliv som venter på dere, forteller Marit til de åtte hundre elevene i salen. Området vårt skal antagelig øke med 60 000 innbyggere de kommende årene, og den voksende byen trenger flere barnehager, skoler og sykehus.

– Alle her inne skal ikke bli ingeniører, sier Marit. Viktigst av alt er mennesker med læringsglede.

– Hva karakteriserer disse mennene? spør Rasmus Hansson og peker på et kjent kunstverk av Eidsvollmennene i 1814.

– De hadde samme visjon som dere her på Nordahl Grieg Videregående skole. Det disse mennene gjorde riktig var å gjøre et fundamentalt politisk grep.

– De var kreative hjerner i samspill, forteller Rasmus Hansson til elevene, som også stadig blir minnet på å være «dristige hjerner i samspill».

Se video fra åpningen her

Les også: Bygger Nordahl Grieg i Minecraft

Les også: Nordahl Grieg VGS er først

Tekst: Christine Johnsen (2MKA), Foto: Tuva Maria Åserud (2MKB)

Kommentarer